Pages Menu
Twitter
Categorieën Menu

Geplaatst op Apr 20, 2018 in Blog, Sandra in 't Groen | 0 reacties

Geslaagd Solar Symposium

Vanmiddag, het Solar Symposium over de toekomst van flexibele zonneceltechnologie. Aan de zon zal het niet liggen, want die schijnt vandaag volop. Bekijk hier de foto’s. 

Dit symposium staat in het teken van het afscheid van Karel Spee. Hij is de afgelopen vier jaar lector Solar geweest bij Avans Hogeschool en heeft veel betekent. Zowel binnen als buiten Avans. In plaats van een traditioneel afscheidsboekje hebben de (voormalige) collega’s van zijn lectoraat vandaag een inspirerende middag georganiseerd. De zaal in gevuld met Avansstudenten, collega’s (docenten, onderzoekers, lectoren) en partners uit het werkveld.

Foto terugblik

420 Avansstudenten
Ondanks het volle programma wil Karel ook graag zelf nog even kort het woord hebben. Hij vertelt over wat hij precies heeft beoogt met zijn lectoraat via diverse onderzoeklijnen. Deze stonden in het teken van het verwerken van flexibele zonnefolies in producten en welke machines hiervoor nodig zijn. Daarnaast kun je wel producten maken, maar hierbij is ook de markt van belang. Zitten consumenten hier wel op te wachten? De sprekers die vandaag aan het woord komen hebben allemaal met Karel samengewerkt in een of meerdere van deze onderzoekslijnen. Karel heeft onderzoek verricht samen met docentonderzoekers (kenniskringleden) van verschillende opleidingen van Avans. Een daarvan is Ad Breukel, docent bij de opleiding Technische Bedrijfskunde, er een van. Ad bewaakt vandaag de rode lijn en alle programmaonderdelen als dagvoorzitter. Het doel van het lectoraat is het opleiden van de student. In totaal zijn 420 studenten betrokken geweest bij de onderzoeken van het lectoraat. Van kleine tot grote zaken. Een mooie impact.

Foto terugblik1

Aan de slag
Projectleider van het lectoraat, Martèn Driesser, is de eerste spreker. Hij geeft aan dat in het HBO bij techniek het voornamelijk gaat om ‘de handen uit de mouwen steken’. Door de komst van lectoraten komt daar een kleine kanteling in. Studenten worden bij Avans opgeleid tot kritische, onderzoekende en ondernemende young professionals. Na Avans in beeld te hebben gebracht geeft hij aan waarom het leuk is om betrokken te zijn bij onderzoek. Martèn belicht het multidisciplinaire karakter via het werken aan diverse onderzoeksthema’s, met vraagstukken die direct uit het bedrijfsleven komen. Het onderzoek is relevant en realistisch. Dit maakt het voor studenten aantrekkelijk. Zo kunnen WTB studenten samenwerken met ET’ers en CMD’ers. Hij laat een aantal studentenprojecten zien. Zo hebben studenten na vooronderzoek een machine ontworpen en gebouwd waarmee zonnecellen in stukjes gesneden kan worden. Deze is inmiddels opgeleverd bij Solliance waar ze dagelijks gebruik van maken. Daarnaast participeert het lectoraat in onderzoeksprojecten, zoals de Elektree. Hoe mooi zal het zijn als er een grote zonneboom in de tuin van Avans in Den Bosch staat waaraan studenten en medewerkers hun telefoon of laptop kunnen opladen via zonne-energie.
Andere projecten zijn TexEnergie, Solar@Sea, Terts en SEPAC. Bij deze laatste wordt er gekeken naar de productie en verwerkingsproces, zoals het verwerken van zonnecellen in spatborden van fietsen. In alle projecten wordt er veel samengewerkt met bedrijven en andere onderwijs(kennis)instellingen.

Denken in halffabricaten
Snel door naar de volgende spreker, Peter Toonssen van Solliance. Na een korte intro over zichzelf en het bedrijf doet hij direct een oproep richting de studenten om nader kennis te maken (tijdens de pauze). Want wie weet zit er in de zaal wel een toekomstige collega van hem. Hij vervolgt zijn verhaal waarin aangegeven wordt hoe belangrijk dunne film zonnecellen zijn. Bij Solliance timmeren ze hard aan de weg o.a. door het ontwikkelen van perovskiet zonnecellen en het onderzoeken hoe de huidige zonnecellen kunnen worden geïntegreerd in ons dagelijks leven. Voor de toepassingen in de gebouwde omgeving (gevel en dak), bij infra incl. offshore en transport. Ze denken vanuit het opleveren van halffabricaten, welke gericht zijn op de toepassing. Hij geeft aan wat de kansen hierbij zijn. Binnenkort gaan ze hiermee starten via een spinoff. Solliance zoekt volop de samenwerking bij de proces en materiaal ontwikkeling. Zij hebben al diverse Avansstudenten mogen ontvangen en zijn zeer tevreden over deze mooie samenwerking.

Foto terugblik2

Mentaal
De laatste spreker voor de pauze is Bram Leijten. Hij is werkzaam bij Zelfstroom en begint zijn presentatie met de Blue Marble. De eerste foto die van de aarde is gemaakt in 1972. We hebben maar een aarde en hoe zuinig zijn we hier eigenlijk op? Bram is vader van drie kinderen, wat bijdraagt aan deze bewustwording. Nederland is een welvarend land, maar dat heeft ook een keerzijde. Denk hierbij aan de afvalverwerking (kost veel energie). Onze missie is om de aarde door te geven aan de volgende generatie(s). Het is essentieel om de energietransitie die gaande is te versnellen. Het is niet alleen een technisch aspect maar ook mentaal. Hoe krijgen we 7,6 miljoen woningen energie neutraal? De gezinnen die in deze huizen wonen moeten we mentaal meekrijgen. Op welke wijze kunnen we dit versnellen? Door te kijken wat erbij past? Zijn business model hiervoor is het verhuren van zonnepanelen. Bram geeft antwoord op de vraag waarom iemand dit zou willen doen? Wat levert het op.. Kostenbesparing, CO2 reductie, maar ook fans voor duurzaamheid met als impact dat de ‘late majority’ hierbij ‘early adapters’ worden. Ook Bram doet een oproep aan de aanwezige studenten. Werken bij zelfstroom, daar krijg je energie van.

Tijd voor een drankje, nadere kennismaking, bijpraten (over het mooie weer) en een kijkje nemen bij de solar-tentoonstelling met diverse voorbeelden die in de presentaties als naar voren zijn gekomen. Voor diverse studenten lokte het mooie weer buiten, waardoor ze helaas niet blijven voor de andere twee sprekers.

Foto terugblik3

Zonnecellen in textiel
Na de pauze vertelt Eliza Bottenberg (onderzoeker bij het lectoraat Smart Functional Materials van Saxion) over zonnecellen in textiel aan de hand van het onderzoeksproject TexEnergie. In dit project werken beide onderwijsinstellingen (met partners) samen aan vraagstukken uit de praktijk. Waar komen de vragen precies vandaan? Als voorbeeld geeft ze aan dat in Lesbos de vluchtelingen naast warmhoud-dekens behoefte hebben aan de mogelijkheid om hun mobieltjes op te laden. Nu trekken ze een kabel vanuit een huis naar de opvang waar ze om beurten hun mobiel kunnen opladen. Dit is niet het eerste waar je aan zou denken. Je kunt mogelijk zonnecellen verwerken in de dekens of in de nood-tenten. Een ander belangrijk vraagstuk bij zonnecellen in textiel is Wearable Technology. Deze vragen om meer integratie van energie (opladen) in textiel. Andere voorbeelden die Eliza aangeeft zijn grote tentdoeken bij muziekfestivals of overkappingen van sportbanen. Ze heeft gekeken en gezocht naar bestaande voorbeelden, maar die zijn er maar heel weinig. En als ze er zijn niet in grote hoeveelheden vervaardigd. Vanuit vragen van de praktijk is Saxion, samen met Avans en diverse partners aan de slag gegaan met vraagstukken die spelen in de praktijk. Zij haalt een aantal concrete voorbeelden aan van prototypes die o.a. door studenten gerealiseerd zijn. Maar er zijn nog vele hobbels in de weg die genomen moeten worden om tot succesvolle integratie en het vervaardigen van zonnecellen in textiel te komen. Voldoende reden dus om hier onderzoek naar te verrichten.

Breng geen vis, maar een hengel.
De laatste spreker van de middag is Harold van de Ven. Hij werkt bij NBArchitecten en doet direct een oproep voor de studenten die er nog zitten en niet naar buiten zijn gegaan om een biertje te drinken op het terras. ‘Wij kunnen jullie zeker een mooie toekomst bieden’. Harold neemt ons mee in zijn visie en vertelt vanuit zijn eigen enthousiasme en ervaringen. Alle gebouwen worden energiefabrieken. Zijn (groot) ouders hebben zelf hun eigen woning gebouwd. Toen er nog geen sprake was van business modellen kon dit ook gewoon gerealiseerd worden. Leg niet de weilanden vol met zonnepanelen, want dat is kostbare en vruchtbare grond waar wortels kunnen groeien.

Harold ziet vaak een verkeerde aanpak om woningen energieneutraal te krijgen, zoals de volgens hem (in verschillende gradaties) ‘lelijke’ goedkope zonnepanelen op de daken. Breng geen vis maar een hengel. Hij laat zien dat er niet een en dezelfde aanpak is om bij woningen NOM (Nul op de Meter) te realiseren is. Wat wel vaak terugkomt is het dichten kieren. Een belangrijke tip. Als je wilt dan ga je.. als linksom niet lukt, dan ga je rechtsom. Creëer diverse ‘gave’ voorbeelden en laat ze zien. Zoals ook hij in zijn presentatie heeft gedaan.

Foto terugblik4

Ondanks dat alle sprekers niet dezelfde methodes hanteren hebben ze wel dezelfde missie. Het behouden van de aarde en deze doorgeven aan volgende generatie(s). Ze dragen hieraan bij door verschillende solar toepassingen en werken met roadmaps om dit te kunnen realiseren.

Voordat er nagepraat kan worden tijdens de borrel, zijn de organisatoren hartelijk bedankt. En is Karel Spee (en zijn vrouw) in het ‘zonnetje’ gezet met mooie woorden van de presentaties die op hem van toepassing zijn.

Share this article

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *